Anbefalinger til de neste reisende til Cherbourg

Jeg trivdes veldig godt der og syntes det har vært en fin og lærerik opplevelse. Men om det skulle vært en ting jeg ville gjort annerledes, så hadde det vært å ta enda mer initiativ til å bli kjent med de andre elevene som bodde på internatet. Selv om de ikke var særlig gode i engelsk, så er det overaskende lett å kommunisere med dem gjennom Google translate og kroppsspråk. 

Den første uken var vi fire fra Norge mye for oss selv fordi vi visste ikke hvordan vi skulle gå fram for å bli kjent med de franske elevene, men den 2. uken vi var der var vi med de andre mye mer.

Reglene deres er også ganske annerledes enn det de er i Norge. De er mye strengere på det meste, og de er veldig opptatt av å holde tider. Før vi skulle ta bussen til jobb måtte vi vente litt på skolen, der vi fikk se at hvis en elev var bare 5 minutter for sein til timen, så måtte han/henne sitte på et eget «for seint rom» om han/henne ikke hadde en god grunn. Det var heller ikke lov å dusje etter kl 22:00 så hvis du var sein tilbake etter sporten (som var ferdig kl 21:30 om jeg husker riktig), så fikk du ikke dusje den kvelden.

Helgen jeg bodde hos en vertsfamilie så spurte jeg dem om hva de syntes var den største forskjellen mellom Norge og Frankrike. Da sa de at måten vi i Norge oppfører oss og snakker til lærere/rektorer/sjefer var helt sykt. At vi sitter på telefonen i klasserommet med bena på bordet, og at vi snakker til lærere/rektorer/sjefer som om det var en venn. Det er noe de aldri kunne tenkt seg en gang å gjøre. 

Advertisement

Utplassering i Cherbourg

Vi var fire jenter fra Salg, service og reiselivlinjen som var heldige og fikk muligheten til å ha praksis i to uker til Cherbourg. Cherbourg ligger ved kysten nord i Frankrike. Det er en liten og koselig havneby.

Vi reiste fra Bergen 20.mars til Paris og deretter med tog og en kjøretur på ca. 2-3 timer. I Cherbourg ble vi møtt av den franske kontaktlæreren som tok oss imot og viste oss rundt på internatet der vi skulle bo.

Skolen og internat
Internatrom

Vi bodde på et internat i ukedagene. Vi snakket ikke fransk, og mange var ikke så flinke i engelsk. Det resulterte i at vi ikke helt visste hvilke regler som var på internatet, og at vi noen ganger ‘’brøt’’ reglene og fikk kjeft. Til tross for språkbarrieren ble vi etter hvert kjent med de franske elevene. De var snille og inkluderende.

Mandagen fikk vi møte arbeidsplassen. De ulike praksisplassene var et turistkontor og et ungdomsherberge, et verft som lagde seilbåter og et havnekontor . På arbeidsplassene var de imøtekommende og hyggelige. Men på grunn av språk og kommunikasjon kunne det være vanskelig å finne ut av arbeidsoppgavene. Men den av oss som jobbet på verftet der de lagde og solgte seilbåter, fikk blant annet være med på seiltur.

Her er maskinen som brukes til å setter båtene ut i vannet. Noen av seilbåtene de lagde kostet 20 millioner.

Arbeidstidene varierte fra 09-13 eller 09-17. Vi sto opp kl. 06 hver dag og frokost kl. 07 og der etter vi tok buss til jobb.

Etter jobb og skoletid var det middag kl. 18.30, Maten på internatet var uvant, og de hadde ikke vegetaralternativ. Etter middag måtte vi være på rommene dersom det ikke var sportsaktiviteter som var organisert av skoleledelsen.

Maten var uvant for oss.

I helgen var internatet stengt, og da bodde vi hos vertsfamilier. De var svært hyggelige. Vi dro på kjøreturer, og vi fikk se mye av landskapet og strendene i Normandie. Aktiviteter med familiene var blant annet på håndballkamp, i Cherbourg sentrum og på bowling.  Dessverre fikk den ene vertsfamilien corona, og to av oss ble smittet. Vi måtte derfor utsette hjemreisen pga karantenebestemmelsene i Frankrike.

En av oss ble tatt med for å se et hus som var helt dekket med skjell

For å oppsummere har vi positive opplevelser med utplassering utenlands i Cherbourg. Turen var veldig gøy, i og med at vi fire som reiste alltid klarte å lage god stemning og hadde det veldig kjekt sammen. Erfaringene vi sitter igjen med er at det har gitt oss et annet perspektiv på faget og gitt økt motivasjon for reiselivet. Og en erfaring med hvordan ting fungerer andre steder enn i Norge. Det har vist at egenskaper som selvstendighet, fleksibilitet, toleranse, kommunikasjonsferdigheter, kulturell forståelse, nysgjerrighet og evnen til problemløsning er viktige egenskaper å ha. Vi vil takke Erasmus+ og Åsane VGS for muligheten. Utvekslingen har gitt oss ny reiseopplevelse, erfaring og kunnskap. Anbefaler andre også å søke utplassering i utlandet.

Helg i Tyskland

Planen var egentlig å reise med tog til et annet sted, men planen ble endret siden det å bestille togbilletter var vanskeligere og dyrere enn vi trodde. Derfor gikk vi rundt i gater vi ikke hadde vært i før, også gikk vi innom en butikk som vi tenkte virket interessant. Der handlet vi en god del gøyale varer. Vi fortsatte videre og tok mange bilder av ulike bygninger. Vi gikk til sentrum av Finsterwalde og kjøpte soft is. Vi har vært heldig med været, så å kjøpe is passet veldig bra.

Vi fortsatte videre og passerte en asiatisk sjappe som var åpen. Der konkluderte vi at vi burde bestille middag senere på dagen. Dette endte vi opp med å gjøre. I 6 tiden gikk vi tilbake til den asiatiske sjappen og bestilte kebab. Siden Verona glemte masken sin hjemme, måtte jeg ta meg av bestillingen. Det var litt skummelt, men det gikk veldig fint. Det var litt vanskelig å kommunisere med folkene, siden det er veldig mange som ikke er så flink til å snakke på engelsk her. I tillegg så må man være obs på at man har med seg kontanter siden det er ikke alle steder de tar kort. Maten vi bestilte var veldig god, i tillegg som vi fikk veldig mye mat til prisen.

“Torvalmenningen” i Finsterwalde

Søndagen var vi mye inne. Vi var ute og gikk en tur, men mesteparten av dagen ble brukt i leiligheten. Vi lagde pasta til middag, og planla litt hva vi skal gjøre neste uke, og hva vi må handle inn. Ellers jobbet vi med oppgavene som hører til praksis, og så på en serie. Det er ikke så veldig mye å finne på når det meste er stengt på søndager, men det var ikke kjedelig å slappe av. Etter en lang uke med arbeid, masse gåing og mange nye inntrykk var det godt å bare slappe av og ta en liten pause.

Bilder fra barnehagen

I Tyskland må alle barna hvile midt på dagen. Da blir sengene og sengetøyet funnet frem:

Sengene som ble brukt i barnehagene i Tyskland – her er de stablet når de ikke er i bruk
Lakenet + dynen og puten til barna blir rullet sammen for at det skal være lettere å ta på sengen når de skal legge seg
Slik ser det ut når alt er klart før barna skal legge seg
Barna har tannbørster stående inne på badet slik at de får pusset tennene sine før de legger seg

Karneval i barnehagen

I dag var det karneval i barnehagen min. Jeg (Andrea) valgte å gjøre noe enkelt, og derfor fikset jeg litt på håret og brukte svart eyeliner slik at jeg ville ligne på en katt. Det endte opp med at de fleste barna i barnehagen trodde jeg var en mus i istedenfor. I barnehagen ble det servert kjeks, saft og flere andre godsaker. De voksne flyttet bordene slik at det ble et langbord der alle satt og spiste sammen. Ungene hadde på seg kostymer og sminke i ansiktet. Det virket som at karneval er noe som blir sett på som en viktig ting å feire i Tyskland. På grunn av korona ble karneval feiringen flyttet, og jeg var så heldig at det ble flyttet til den perioden jeg var der.

Barnehagen

Etter barna hadde spist, ble de ulike barnegruppene i barnehagen samlet. De voksne fyrte konfettikanoner, og vi hørte på musikk og danset. Etterpå ble det kastet masse konfetti overalt og på alle barna. Dette var starten på en lang konfettikrig mellom meg og noen av barna. Spesielt et barn var veldig glad i å kaste konfetti på meg, og jeg løpte etter han og kastet på han.

Jeg hjalp til med å rydde opp etter feiringen. Rett før jeg skulle gå hjem, møtte jeg på det samme barnet jeg hadde konfettikrig med. Han sa til kollegaen min at han likte meg. Dette fortalte hun meg siden jeg ikke kunne forstå at han sa det. Etter arbeidsdagen var over var jeg veldig sliten. Jeg hadde konfetti overalt, og jeg kan fortsatt finne konfetti på gulvet etter karnevalet. Uansett er jeg veldig takknemlig for å få være med på å feire sammen med barna, og det var veldig kjekt!

Utvalg i butikkene i Finsterwalde

Vi utforsket ulike matbutikker i Finsterwalde. De har mange matbutikker der de selger masse forskjellige ting fra butikk til butikk. Det har blitt ganske interessant å få prøvd ut mange nye produkter, i tillegg som at vi har lagt merke til forskjeller mellom butikker i Norge og Tyskland. I Tyskland er prisene ofte mye billigere, i tillegg som at de ofte har mer utvalg av varer generelt. Er det noe vi fort la merke til er det at tacohyllene ikke fins her i Tyskland. Vi fant ingen taco-krydder, taco-lefser eller taco-skjell. Så dette er noe taco elskere må tenke over før de reiser

Fint slott i Finsterwalde
Vanntårn

Besøk på Social- og Sundhedsskolen i Århus (SOSU-skolen)

Siste torsdagen besøkte vi Social- og Sundhedsskolen som ligger sentralt i Aarhus sentrum. Vi fikk omvisning på praksisrommene og fikk se de ulike hjelpemidlene de har her i Danmark. 

Praksisrom med kostymer

På praksisrommet er det hengt opp ulike kostymer som elevene kan kle seg ut med. Det gjør at elevene kan gå inn i en ordentlig pasient rolle. Det fører til at de ulike læringssituasjonene kan føles mer realistisk. 

Overvektig dukke

Dukker i ulike størrelser er lurt slik at man vet hvordan man håndterer ulike pasienter. I nyere tid viser det en kraftig økning blant overvekt, derfor er det spesielt viktig at man også får øving i hvordan å forflytte tyngre pasienter.

Bekkenstol

Her er en bekkenstol som kan reguleres etter høyde, til liggende og i stående posisjon. Dette er et nyttig hjelpemiddel som brukes i stell.

Et av praksisrommene

Skolen har flere praksisrom. Praksisrommene består av flere inndelte rom: bad, soverom, kjøkken, stue er innredet med hjemmekoselig interiør. Dette gir rommet en veldig hjemmekoselig følelse. 

Bursdagsfeiringer i Tyskland

2-årsdag

I den første uken min (Verona) fikk jeg se hvordan de feirer bursdag der. Noen av foreldrene pleier og ta med en kake, og barnehagen lager til et spesielt måltid som kan være pannekaker eller noe annet søtt. De har også en spesiell samlingsstund for barnet der de snakket sammen, og så fikk bursdagsbarnet en gave som han kunne ta med seg hjem: Oppi gaven var det et eple og noen godsaker.

I barnehagen min (Andrea) hadde ei jente bursdag og vi feira derfor 6-årsdagen hennes. Det ble servert godteri, og vi hørte på musikk. Bursdagsbarnet fikk tegninger fra de andre barna, også sang vi ulike sangleker på tysk. Det var fint å få muligheten til å se hvordan en bursdagsfeiring blir feiret i en tysk barnehage.

Forrige helg i Århus

Forrige helg dro jeg (Sandra) og Thale inn til Århus sentrum sammen med Caroline og Marie. Det var strålende sol ute, ikke en sky på himmelen. Det blåste litt, så var litt kjølig. Der så vi mange flotte bygninger blant annet Århus Domkirke.

Århus domkrike

Vi dro også på det kjente kunstmuseet ARoS som også ligger i Århus sentrum. Vi gikk helt til toppen og vandret gjennom en ring av regnbuens farger, så vi kunne se ut over hele byen.

Utsikt over sentrum i Århus

Senere på kvelden etter vi hadde spist så fikk vi sett teateret. Selv om det hadde mørknet så hadde bygningen mange flotte lys utenfor. 

Teateret i Århus

Andre og tredje dag i praksis i Tyskland

Fint hus like ved torget i sentrum

Andre dag i praksis hadde vi litt problem med å finne tilbake til barnehagene våre, men det gikk heldigvis bra og vi kom oss til jobb. Da jeg (Andrea)kom på jobb, hilste barna til meg. Hallo betyr akkurat det samme på tysk som på norsk og derfor kunne jeg forstå hva d sa. Jeg var med på å observere når barna hadde gym. Rett etter barna hadde hatt gym, kom Kjartan innom arbeidsplassen min. Onsdag reiste han hjem til Norge.

Mange fine hus i Finsterwalde

Til lunsj fikk jeg smake på maten som barna spiste til lunsj, og den var veldig god. Etter arbeidsdagen gikk jeg og Verona en liten tur for å se hvilke varer de hadde på to butikker et stykke unna leiligheten vår. Etter det gikk vi hjem, rydda leiligheten og slappet av resten av dagen.

Tredje dagen var det en helt vanlig arbeidsdag der alt gikk veldig fint. Jeg har blitt bedre kjent med barna, og kommer godt overens med dem, selv om jeg ikke kan ha lange samtaler med dem på grunn av språkbarriere. I dag fikk jeg vite at det skulle være karneval i barnehagen på fredag, og alle måtte ha kostyme. Inkludert meg. Derfor spurte jeg Lydia om hun kunne kjøre meg og Verona til en kostymebutikk der jeg kunne leie kostyme til fredag. Da vi kom dit var butikken stengt, selv om det står at det egentlig skulle være åpent. Plutselig kom eieren av butikken og låste opp butikken for å snakke med oss. Hun og Lydia snakka sammen på tysk, så det var ikke lett for meg og Verona å forstå hva som ble sagt. Det vi fikk vite var at det ikke passet i dag, og at vi kunne komme innom i morgen.

Mc Donald’s

Så istedenfor å bli kjørt rett tilbake til leiligheten, spurte jeg Lydia om hun kunne kjøre meg og Verona til McDonald’s. Vi bestilte mat på McDonald’s også kjørte Lydia oss tilbake til leiligheten vår.